2016. március 9., szerda

Viszlát és kösz a halakat!


  1. 43 delfinfajt ismerünk – ezek közül 38 tengeri (ezek a legismertebbek), míg 5 édesvízi.

  2. A legkisebb delfinek 120 centisek, míg a legnagyobbak akár 10 méteresek is lehetnek. Súlyuk 40 kilótól akár 11 tonnáig változik – a rekordtartó a gyilkosbálna.

  3. Különbözőségük miatt eltérő hosszú ideig bírják levegő nélkül. Némelyiknek 20 másodpercenként kell feljönnie levegőért, a nagyobb fajok némelyike akár 30 percig is bírja.
  4. A delfinek csapatokban élnek és a tagok közt nagyon szoros a kapcsolat. Gondoskodnak a beteg, öreg vagy sérült egyedekről.

  5. Közösen vadásznak, sok taktikájuk ugyanis jól összehangolt együttműködést igényel. Az orkák (gyilkosbálnák) egyes csapatjai eltérő módon vadásznak és ezeket hagyományként adják tovább. Ritkán próbálnak vagy képesek egyedül ellátni magukat.
  6. A delfinek társasági és játékos lények. A csapaton belül szívesen játszanak egymással, akár tárgyakat is használva (légbuborékot, hínárdarabokat). A nagyobb delfinek néha más állatfajokat „szívatnak”, néha a táplálékul szolgáló lényekkel játszanak. 

  7. A delfineknél is vannak nagymamák! A kardszárnyú delfinek nőstényei sokáig élnek, azonban életüknek csak egy kis részében képesek szülni és szoptatni, így a csapat idősebb hölgyei segítenek a kicsikkel, ahogy tudnak.

  8. Átlagosan 17 évet élnek, azonban megfigyeltek már a vadonban 50 éves delfint is. Az abszolút rekorder – amennyiben helyesen állapították meg a korát - „Nagyi”, egy 105(!) éves kardszárnyú delfin. Először 1967-ben fogták be a csapatával és már akkor túl öregnek ítélték a tengeri emlősparknak, így elengedték. Akkor úgy tippelték, 1911-ben születhetett – még az előtt, hogy elsüllyedt volna a Titanic!

  9. Az hallás és az echolokáció (azaz hanghullámok visszaverődése alapján történő tájékozódás) kulcsszerepet játszik a delfinek életében. Hangokkal kommunikálnak, hangokkal keresik a táplálékukat és zavaros vízben ezzel kerülik ki az akadályokat. Egyes kutatások szerint még nevet is adnak egymásnak.

  10. A látásuk is kiváló, vízben és a vízfelszín felett egyaránt. Míg a szaglásuk gyenge, meglepő módon a tapintásuk fejlett – a bőrük egész testükön nagyon érzékeny, így például kapcsolataik ápolására különféle érintéseket használnak. 


  11. Két gyomruk van, akár a kérődzőknek és hasonló is a szerepük – az egyikben az épp elkapott halakat tárolják, míg az emésztés a másikban zajlik.
  12. Akár 300 méter mélyre is merülhetnek.
  13. A hátúszója minden delfinnek egyedi és azonosítani lehet őket ennek alapján.
  14. Akár 40 km/órás sebességgel is képesek úszni – ez háromszor gyorsabb, mint a világ leggyorsabb úszója!

  15. Egy delfinnek akár 100 foga is lehet. Ezek azonban csak a táplálék megragadására, nem rágására szolgálnak. Egészben nyelik le a zsákmányukat és egy felnőtt delfin akár 15 kilónyi élelmet is igényelhet naponta.
  16. Akár 6-9 méter magasra is kiugorhatnak a vízből.
  17. A delfinek agya a testükhöz mérten a második legnagyobb az állatvilágban – csupán az ember előzi meg. 

  18. Ez a hatalmas agy sosem alszik teljesen – egy része mindig éber, hogy alvás közben az állat megfelelő időközönként levegőt vegyen és ne lephesse meg ragadozó.
  19. Nagyon gyorsan gyógyulnak, túlélhetnek akár komoly cápatámadásokat és mély sebeket is, mert nem véreznek el. Nem tudják biztosan, minek köszönhetik ezt, de egyedülállóak az emlősvilágban.
+20.  "Fontos és közismert tény, hogy a látszat olykor csal. Például a Földön az ember mindig szentül hitte, hogy intelligensebb a delfinnél, mivel oly sok mindent elért: feltalálta a kereket, New Yorkot, a háborút, egyebeket, mialatt a delfinek csak vidáman lubickoltak. A delfinek ezzel szemben azt hitték, hogy sokkal intelligensebbek az embernél – pontosan a fenti okok miatt." 
//Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak//

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése