2016. március 21., hétfő

Brekeke!

A nemzetközi béka-nap tiszteletére összegyűjtöttünk nektek néhány érdekességet ezekről a kétéltűekről.

1, Az arany nyílméregbéka által termelt méreg egyetlen grammja 100,000 embert ölhetne meg.

  2, Azonban pont a nyílméregbékák táplálékukból nyerik a méreg alapanyagát, így amennyiben a megfelelő rovarokkal táplálkoznak (ami gyakran hangyákat jelent), teljesen ártalmatlanok.


 3, Ezzel szemben Ausztrália kihalás által fenyegetett Corroboree békái (Pseudophryne corroboree, P. pengilleyi) maguk állítják elő a gerincesek közt egyedülálló mérgüket.

 4, A békáknak nem kell inniuk, a bőrükön keresztül szívják fel a vizet.

 5, A brekkencsek is vedlenek! Mivel azonban bőrük nem száraz és szarus, a vékony réteget pedig többnyire megeszik, nem lehet a hüllőkéhez hasonló bőröket találni a természetben.

 6, Egyes békák testhosszuk hússzorosát képesek megugrani – ez olyan, mintha egy átlag ember 30 méterest ugrana.


 7, Amikor a Darwin-béka ebihalja kikel, a hím béka lenyeli őket és a kis brekik a rezonátoraiban fejlődnek, 60 teljes napog. Ezt követően az apa “világra köhögi” gyermekeit – immáron kifejlett, apró békákként.


 8, Amikor a béka nyelni akar, pislog, ugyanis az izom, ami ebben segíti, egyúttal a szemgolyóját is mozgatja :D

 9, Egy Észak-amerikai békafaj minden télen megfagy és tavasszal újraéled. Ősszel, amikor hűvösre fordul az idő, életfolyamatai lassan leállnak – nem mozog, nem lélegzik és a szíve sem dobog. Amint felmelegszik azonban az idő, a béka kiolvad és mintha mi sem történt volna, tovaugrál.


 10, A brekegés fajspecifikus és akár egy mérföldre elhallatszik.

 
11, Az üvegbékáknak áttetsző a bőrük, így szabadon láthatóak belsőszerveik, csontjaik és izmaik. Szabad szemmel figyelhető, hogyan ver a szíve vagy emészti az ebédjét.


 12, A békák egész életükben nőnek – csontjaikon minden éven új réteg képződik, amiket úgy lehet megszámolni, akár a fák évgyűrűit.

13, Akár a napozók, a forró égöv békái is bekenik magukat, hogy ne égjenek le (no meg hogy ne száradjanak ki).


14, A világ legkisebb békái a Paedophryne dekot és a Paedophryne verrucosa, Pápua Új-Guinea Guinea büszke lakosai, bár alig érik el a 9 mm-t.


15, Minden békák legnagyobbika a góliát- béka, amely elérheti a 30 centis testhosszt (lábakkal 90!) és akár 3 kilós súlyt. Mint egy újszülött...

16, Békák meglepő módon a Föld legszárazabb pontjain is találhatóak – hogy túléljenek, többnyire földalatti üregekben élnek, vagy a száraz időszakokban beássák magukat a földbe (akár 1.5 méter mélyre). Gyakran raktároznak vizet, vagy épp készítenek védőburkot levedlett bőrük rétegeiből.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése