2016. március 19., szombat

Khaled Hosseini: Ezeregy tündöklő nap




Az Ezeregy tündöklő nap - újabb kiadásokban Egyezer tündöklő nap - Khaled Hosseini második könyve, mely 2007-ben jelent meg angolul és 2008-ban fordították magyarra.
A történet Afganisztánban játszódik, s főszereplője két nagyon különböző, ám sok tekintetben mégis hasonló nő, Mariam és Leila. Mariam egy gazdag férfi fattyaként születik, s igazából nem tartozik senkihez és sehová. Apja felesége kényszeríti, hogy hozzámenjen egy idős férfihoz, Rashidhoz, aki eleinte jól bánik a lánnyal, ám miután egyértelművé válik, hogy nem tudja teljesíteni alapvető kötelességét, mint asszony - magyarán: meddő -, zsarnokivá és kegyetlenné válik.
Leila egy európai szemmel is normális családból származik - tanulhat, nem követelik meg tőle a vallási jelképek viselését -, azonban a háború egyre többet követel tőle, míg végül mindent elveszít. A két nő sorsa akkor fonódik össze, amikor Leila is hozzámegy Rashidhoz, s Mariammal társfeleségekké válnak, osztozva a nehézségekben, amit az afgán társadalom, a háború és a kegyetlen férfi ró rájuk.

Hosseini nagyon színesen ábrázolja a karakterei érzéseit és belső világát, tényleg komplex és sokoldalú személyeket alkotva, akikről az olvasó készséggel elhiszi, hogy egy tényleges történet ténylegesen létező szereplőiről van szó. Azonban nemcsak maga a sztori az, ami magával ragadó - amellett, hogy őszintén és nyíltan ír kimondhatatlan dolgokról, rengeteget tanít is Afganisztánról és a kultúráról, amelyről magyarként valószínűleg többségünk nem sokat tud, már ha bármit is.

Az Ezeregy tündöklő nap természetesen nem tökéletes könyv, vannak gyengeségei és problémásabb részletei, az azonban kétségtelen, hogy magába szippantja az olvasót. Elsősorban nőknek és lányoknak ajánlom, mert nem vagyok benne biztos, hogy a legtöbb fiú, vagy férfi tudna azonosulni azokkal a felvetődő kérdésekkel, nehézségekkel, amelyek a könyv középpontjában állnak.


hosseini


Khaled Hosseini az Ezeregy tündöklő nap mellett további nagysikerű művek szerzője: az ő nevéhez fűződik a Papírsárkányok, amely több mint 100 héten át vezette a New York Times bestseller listáját, valamint És a hegyek visszhangozzák című regények is. Utóbbi véleményem szerint nem hozta azt a mélységet és azt az atmoszférát, amely az életmű többi darabjánál megfigyelhető volt, ám ha nem igyekszünk összehasonlítani a másik két könyvvel, érdekes és élvezhető olvasmány.


Jó szórakozást hozzá mindenkinek, aki belekukkant!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése